Miesięcznik Dzikie Życie zaprasza na Festiwal Zielone Smaki Łodzi
Pierwszy Festiwal Zielone Smaki Łodzi, gastronomiczna impreza propagująca kuchnię wegańską, odbędzie się 24-26 października 2014 r. Patronat medialny nad Festiwalem objął Miesięcznik Dzikie Życie.
Organizatorzy o swoim Festiwalu mówią – „Od pewnego czasu coraz więcej łódzkich kawiarni i restauracji oferuje swoim klientom dania oparte wyłącznie o składniki pochodzenia roślinnego. Po raz pierwszy jednak zapotrzebowaniem na kuchnię wegańską staje się widoczne również w ofercie naszych wydarzeń kulinarno-kulturalnych”.
Termin: 24-26.10.2014
Miejsce: Łódź, różne lokale
Trzynaście lokali będzie walczyć o tytuł „Wege Kuchmistrza” w jednej z dwóch kategorii: dania głównego i deseru. Z konkursie wezmą udział typowo roślinne miejsca Jaffa, Granda czy Zbożowa, ale także restauracje: U Kretschmera, Drukarnia czy Marcello.
W dniach trwania festiwalu wszystkie potrawy będą dostępne w promocyjnych cenach 10 złotych za danie główne i 6 złotych za deser.
Zielonym Smakom będą towarzyszyły również tematyczne warsztaty. Znajdą wśród nich coś dla siebie zarówno dorośli, którzy pod okiem Agaty Wojtowicz przygotują w Grandzie wegańskie pyszności, jak i dzieci, które w kawiarni Tubajka będą mogły wraz z rodzicami przygotować słodkości z kaszy jaglanej oraz posłuchać książeczki „Tosia i Pan Kudełko” w czytanej przez autorkę.
Organizatorzy liczą na to, że Zielone Smaki Łodzi przyciągną zróżnicowane grono odbiorców, pokazując festiwalowej publiczności, jak ciekawe, smaczne i zróżnicowane potrawy można wyczarować z roślin oraz otwierając łódzkich restauratorów na wyzwania kuchni wegańskiej.
Organizatorami Festiwalu są: Centrum Inicjatyw na rzecz Rozwoju REGIO, Fundacja Viva! Akcja dla Zwierząt – Łódź oraz Stowarzyszenie Otwarte Klatki.
Osoba kontaktowa:
Monika Stasiak, tel. 516 827 053
e-mail: zielonesmaki@gmail.com
Patronat medialnym nad Festiwalem objął Miesięcznik Dzikie Życie.